REC

Resnica o ČRNEM PETKU

Na spletu se po socialnih omrežjih kot požar širi neresnična objava o izvoru črnega petka, ki ljudi prepričuje v mit, ki nima popolnoma nobene podlage v zgodovini. Zato sem se odločil narediti video, ki predstavlja pravo ozadje in izvor črnega petka, prikrito zgodovino in izpostavi oziroma obelodani laži, ki se širijo. Spoznaj, kaj je resnični črni petek, njegov izvor in njegova prikrita zgodovina.

Črni petek je uradno zadnji petek v novembru, vendar se v praksi začne že nekaj dni prej in traja tudi do naslednjega ponedeljka. V tem času trgovci ponujajo velike popuste na različne izdelke, od elektronike in gospodinjskih aparatov do oblačil in čevljev.

V zadnjih letih se je črni petek razširil tudi v druge države po svetu, vključno s Slovenijo. V Sloveniji se je črni petek začel uveljavljati v zadnjih nekaj letih in danes je eden izmed najbolj priljubljenih nakupovalnih dni v letu.

Na črni petek se v trgovinah pogosto ustvarja velika gneča, zato je priporočljivo, da se nakupovanje načrtuje vnaprej. Prav tako je dobro, da se pred nakupom pozanimate o najboljših ponudbah, ki jih ponujajo različni trgovci.

Črni petek je lahko priložnost za prihranek, vendar je pomembno, da se nakupovanje lotimo premišljeno. Pred nakupom je dobro, da si izdelamo seznam stvari, ki jih potrebujemo ali želimo kupiti. Prav tako je dobro, da primerjamo cene različnih trgovcev, da se prepričamo, da smo dobili najboljšo ponudbo.

Z malo načrtovanja lahko črni petek izkoristite za prihranek in nakupovanje želenih izdelkov.

Ime črni petek izvira iz ZDA in se je prvotno uporabljalo za opis finančne krize, ki se je zgodila leta 1869. Šlo se je za zlom ameriškega trga zlata, za katerega sta bila kriva Jay Gould in Jim Fisk.

V 1950-ih letih so policisti v Filadelfiji začeli uporabljati izraz črni petek za opis množic, ki so se zgrinjale v mesto na dan po zahvalnem dnevu. Trgovci v Filadelfiji so se poskušali izogniti negativni konotaciji izraza in so ga poskušali preimenovati v "veliki petek", vendar se je izraz črni petek sčasoma uveljavil.

V 1980-ih letih je izraz začel pridobivati bolj pozitiven pomen, saj so ga trgovci začeli uporabljati za opis začetka praznične nakupovalne sezone. Vse bolj je to postajal izraz za opis začetka praznične nakupovalne sezone. V tem času so trgovci začeli ponujati velike popuste na različne izdelke, da bi pritegnili kupce.

V zadnjih letih so se popusti na črni petek še povečali, saj se trgovci potegujejo za delež trga. Danes je črni petek eden izmed najbolj priljubljenih nakupovalnih dni v letu, saj trgovci ponujajo velike popuste na različne izdelke.

V zadnjih letih se je pojavil še en mit, ki daje še posebej grd pridih tradiciji, in trdi, da so lastniki južnih plantaž v 19. stoletju lahko kupovali zasužnjene delavce s popustom dan po zahvalnem dnevu. To govorico in koliko zares drži, bomo tudi v videu raziskali.

Lepo vabljeni k ogledu videa, kjer vam razkrijem, kaj črni petek dejansko je in od kod, predvsem pa kdaj izvira.


Lahko mi sledite na...

Facebook:
https://www.facebook.com/Xplicitsi-161423447264667

Twitter:
https://twitter.com/XplicitSi

Patreon:
https://www.patreon.com/XplicitSi